top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıBuse Demir

Farkındalık Serisi: Nefes

Hem yaşamın başlangıcı hem de sonu, nefes! İçerik Alanı'nda yeni bir seriye tohum atarak başlıyoruz, Farkındalık Serisi. Farkındalıkla alınan her nefesin anlamlı değişimler yarattığını farkettiğimde böyle bir seriye başlamaya karar verdim. Yaşamlarımız boyunca hepimiz nefes alıyoruz fakat doğru nefes alıyor muyuz? İşte sorun tam olarak burada başlıyor. Özellikle günümüzde ve içinde bulunduğumuz şu dönemde doğru nefes almak her zamankinden daha da önemli hale geldi. Stres, şehir hayatı ve yaşadığımız duygu durumlarındaki değişim, sinirlilik anı, heyecan, sevinç, panik gibi duyguların etkisiyle doğru nefes almayı unutup, nefes bölgemizi değiştiriyoruz ve doğal olarak bunun da yansıması yaşam kalitemizin düşmesine ve aynı zamanda hem duygusal hem de fiziksel olarak iyi hissetmememize neden olabiliyor. Halbuki nefes farkındalığının hayatımızda birçok sorunun temel çözümüne götüren önemli bir yapıtaşı olduğunu söyleyebilir miyiz? Kesinlikle evet. Peki nedir bu doğru nefes? Doğru nefes, solunum yoluyla alınan oksijenin vücutta en verimli şekilde kullanılabilmesi için tüm organ ve kasların farkındalıkla yönetilmesini sağlar. Alınan derin ve bilinçli nefeslerle parasempatik sinir sistemi devreye sokulduğunda kalp atım hızı yavaşlar, kaslar gevşer ve akciğerlerdeki oksijen miktarı artar ve böylece duygu durumunda da düzelme gün yüzüne çıkar. Örneğin bebekler nefeslerini hep doğru bir şekilde kullanırlar, daha güçlü ve tiz bir sese sahip olmalarının sebebi diyafram adalesini tam kapasite kullanabilmeleridir fakat ilerleyen yaşla birlikte insanoğlu bu özelliğini zaman içinde kaybetmeye başlar, yani öze dönecek olursak varoluşun en doğal nefes tekniği, diyafram nefesidir. Doğal bir nefes uygulaması olan ve doğumdan itibaren bilinçsizce uygulanan bu yöntemi alışkanlık haline getirebilmek adına her gün düzenli olarak egzersiz yapabilirsiniz, böylece bu tekniğin ruh, zihin ve beden sağlığı üzerindeki olumlu etkilerinden optimum düzeyde de yararlanabilmek mümkün. Diyafram Nefesi Diyaframdan nefes almayı yeniden öğrenmek herkes için faydalıdır. Diyafram nefesi ("karın nefesi" veya "göbek nefesi" olarak da adlandırılır)

  • Düz bir yüzeye (ya da yatağa) dizleriniz bükülü olarak sırt üstü uzanın. Daha rahat olacaksa, destek için başınızın ve dizlerinizin altında bir yastık kullanabilirsiniz.

  • Bir elinizi göğsünüzün üst kısmına, diğerini ise göğüs kafesinizin hemen altına, karnınıza koyun.

  • Burnunuzdan yavaşça nefes alın, havanın alt karnınıza doğru derinlemesine girmesine izin verin. Göğsünüzdeki el hareketsiz kalmalı, karnınızdaki el ise kalkmalıdır.

  • Karın kaslarınızı sıkın ve büzdüğünüz dudaklardan nefes verirken içeri doğru inmelerine izin verin.

  • Bunu bir sandalyede oturarak, dizleriniz bükülü ve omuzlarınız, başınız ve boynunuz gevşemiş olarak da uygulayabilirsiniz. Günde birkaç kez 5 ila 10 dakika pratik yapabilirsiniz.

Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, keşfetmeye devam et 🌱



Kaynak: health.harvard.edu

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2 Post
bottom of page